Defectarea continua a echipamentelor de climatizare si refrigerare este principala cauza a pierderilor majore in cazul companiilor si institutiilor care le utilizeaza cu regularitate. Mai mult decat atat, proiectarea si amplasarea inadecvata a sistemelor frigorifice creste costul reparatiilor ulterioare si potentialul de intrerupere a activitatilor.
In aceste conditii, ia nastere intrebarea: ce putem face pentru a preintampina, pe cat posibil, eventualelele defectiuni ale sistemelor frigorifice? Raspunsul este simplu: prin intretinerea corespunzatoare a acestora si efectuarea unui audit energetic regulat, care sa arate in ce masura sistemele functioneaza in parametri normali, la cote maxime.
Cauzele defectiunilor sistemelor de refrigerare
Exista multe cauze care stau la baza defectarii echipamentelor frigorifice, dar toate pot fi incadrate in doua mari categorii: defectiuni mecanice si defectiuni electrice.
Cele mecanice reprezinta aproximativ 30-40% din totalul defectiunilor produse de-a lungul timpului. Ele sunt strans legate de problemele de lubrifiere, care pot duce la dereglarea diferitelor piese mecanice si confiscarea compresorului. Impreuna cu schimbarile de ulei efectuate ca parte a intretinerii de rutina, analiza uleiului lubrifiant poate oferi informatii importante vizavi de starea echipamentului. De asemenea, este necesara mentinerea condensatoarelor curate si in stare cat mai buna, astfel incat sa ajute la prelungirea duratei de viata a tuturor unitatilor de motor/compresor.
Defectiunile electrice acopera undeva la 60-70% din totalul celor produse in timp si au, de cele mai multe ori, cauze externe, precum: fulgerele, varfurile de tensiune sau tulburarile de linie. Acestea din urma pot include: caderi de tensiune, intreruperi de energie, pierderi de faza, dezechilibru de faza, dezechilibru de tensiune si armonici.
Beneficiile dispozitivelor de protectie
Din cauza tulburarilor frecvente de linie care apar in cazul celor mai multe sisteme de distributie a energiei electrice, asigurarea unei protectii suplimentare pentru alimentarea cu energie electrica a unitatilor de motor/compresor va preintampina eventualele defectiuni.
Mai mult, impamantarea corespunzatoare a sistemelor si echipamentelor de refrigerare este critica.
Indiferent de tipul de afacere sau institutie, intretinerea si protejarea adecvata a sistemelor de regriferare ar trebui sa fie o prioritate. In felul acesta, nu se evita doar posibilele neplaceri cauzate de defectarea lor, ci se vor reduce si pierderile in mod semnificativ. Cu alte cuvinte, daca optezi pentru un audit al consumului de energie electrica in mod regulat, desi pare ca investesti mai mult decat ti-ai propus, de fapt, economisesti cu pana la 40%.
Si asta datorita dispozitivului Climacheck, cu ajutorul caruia supraveghem functionarea instalatiei, identificand punctual problemele acesteia si sursele lor (reglaje gresite, defectiuni, stari nepotrivite pentru agentii frigorifici noi, etc.). Odata cu rezolvarea problemelor, eficienta instalatiei creste, iar consumul energiei electrice scade. Asadar, pe masura ce performanta creste, costurile scad. Atat de simplu este. Investia de azi este avantajul de maine.
Tot prin intermediul sistemului Climacheck, te putem ajuta la procesul de retrofit, atat de util pentru instalatiile aflate la maturitate. Acesta se refera la aplicarea noilor tehnologii instalatiilor vechi, in vederea optimizarii si cresterii randamentului.
Sistemele HVAC si frigorifice sunt cruciale pentru afacerea ta, astfel, efectuarea mentenantei este cheia protejarii investitiei, pe termen scurt, mediu si lung. Sistemele automatizate pe care le instalam avertizeaza din timp atunci cand apar situatii neprevazute: alertele se transmit in timp real, atat catre client, cat si catre echipele noastre dedicate.